mitt första videoblogg-inlägg!

Hoppsan hejsan alla mina tusentals läsare! Idag ska jag introducera en hejdundrans ny sak på min blogg - nämligen ett videoblogg-inlägg! Jag vet inte hur man lägger upp ett videoklipp på bloggen, men här har ni i alla fall youtube-länken till den:

http://www.youtube.com/watch?v=DXVfn-p8N3o

Översättning(videon är på franska):
Hej allihopa!
Idag är det söndag, den 14 februari, alltså Alla hjärtans dag. Klockan är fyra och jag är utomhus. Jag slutar aldrig av att förundras över naturen, den är verkligen fantastisk vacker! Blandningen med kullar och dalar bildar en magnifik landskapsvy! Denhär helgen har jag inte gjort något speciellt, förutom klättringen på fredagsvällen. Under de följande två veckorna har jag vinterlov, och då ska jag bl.a. flytta till en ny värdfamilj. På tisdag ska jag flytta dit. Efter det ska jag åka till Paris med dem. I Paris ska jag också träffa min mamma. Det var nog allt jag har att säga. Jag hoppas att allt är bra med er. Hejdå.

Här är en annan länk till en bra låt:
http://www.youtube.com/watch?v=RSNmgE6L8AU&feature=channel

Hoppas verkligen att ni har det jättebra, för det har jag!
 

JAG ÄR SÂ HÄRLIGT GLAD ÖVER ATT VARA HÄR!

Jag är sâ glad över att vara hâr i Frankrike, att vara hâr i Gourdon. Det är sâ mycket kul som händer hela tiden, och det är sâ mânga trevliga personer jag träffar varje dag! Hur mânga gânger har jag inte sagt hur "dött", litet och tomt Gourdon är? Jag menar är bor ju bara 4000 pers - det är inte mycket! Men jag börjar nu digga läget rejält! I och for sig, ärligt, sâ det finns inte jâttemycket att göra pâ helgerna här. Men lâr man känna härliga människor, och bor hos en sjysst värdfamilj sâ gör det faktiskt ingenting. Med alla som jag lârt känna kan man spendera mycket tid...
Man fâr liksom använda sin kreativitet och försöka luska fram aktiviteter för att ha saker att göra.

Nu har jag bara idag och imorgon i skolan, sedan har vi tvâ veckors vinterlov. Sâ härligt! Dâ ska jag byta värdfamilj och sedan âka med dem till Paris. Paris, je t'aime! Kan aldrig fâ nog av denna goa storstad!

ps. fick 14/20 pâ filosofiessän i Bac Blanc! Förvânad? - Jo, det blev jag verkligen!




highs/lows för vecka 5 2010

High: Var ledig i fredags!
Low: Fick reda på mitt resultat i Physique/Chimie på le Bac Blanc: 4,5/20 hehe
High: Fick reda på mitt resultat i tyska på le Bac Blanc: 15,5/20 /motsvarar MVG-) Nota bene att jag bara pluggat tyska i ett halvår (jag började med det här i Frankrike) medan alla andra i klassen pluggat i 4,5 år!
Low: Jag var sjuk i två dagar
High: Har jobbat med på ekologiska farmen med värdsyrrorna. Allt från att göra korvar,  rensa bort ben bland grisöron, grishjärtan, grishjärnor, grisnjurar, gristungor och grisklövar (ja, ni kan knappt föreställa er haha!) så att man kunde göra "paté de campagne" av det.
Low: Känner hur slutet börjar närma sig hos denna fantastiska familj. En av mina bästa perioder i mitt liv har jag haft. Jag vet att jag får stanna, men jag böjer mig inte för spännande förändringar som familjebytet innebär. Det var planerat innan jag åkte till Frankrike att jag skulle bo hos två familjer. Jag kan nog få en härlig tid där med. Dessutom skulle jag gärna vilja se det franska livet. Ja, alltså i och med att de är holländare här, vilka har en livsstil precis som svenskar, så jag har inte sett så mycket av det "franska" än så länge. Men min nuvarande familj kommer ju inte försvinna. De slipper mig inte än så länge i alla fall, jag kommer hit då och då och hälsar på/jobbar.
High: Var på en så typisk fransk restaurang igår. Jag försökte välja så att allt jag åt var franskt så det blev sniglar, lite fois gras, canard, ost av olika slag och en fransk slags citrondessert. Dessutom rött/vitt vin. Kände att min franskhet fylldes på några rejäla snäpp den kvällen. Här har vi gänget:


Från vänster: Paul, Caroline, jag, Anne(värdsyrra), Anaïs (värdsyrra), Gaelle (kompis till Anne), Jens(värdbrorsa), Mattijs(värdbrorsa) + Camille(Mattijs flickvän och min internatet-kompanjon) som tog bilden. Nota bene: alla är blonda, vilket är ovanligt härnere. vi fick några goda skratt när vi kom på tanken utifrån kunde det se ut som att vi var en enda stor blond familj. Föreställ er den tanken - 7 barn i samma ålder i en familj - quelle bordelle (=vilken röra) det hade blivit!

Low: Känns som tiden flyger iväg för fort
High: Hängde med Paul till två trevliga holländare som han känner, och som driver en hästgård med hästlektioner/hästridturer. Sikken idyll. Snackade i alla fall med dem om att jag skulle kunna tänka mig börja - och fick lite lappar. Tror jag ska testa en gång, och sedan får jag se. Det ligger ju trots allt ute på landet och det är upp till nästa värdfamilj om de vill skjutsa. Jag får helt enkelt se hur det blir. Men OMG vad gött det hade varit. Jag menar, alla har väl alltid haft en hemlig dröm om att lära sig rida någon gång? Det har jag i alla fall.
High: Har ätit middag hos min nya värdfamilj - de verkar jättesjyssta!
High: Insåg hos holländarna idag att det var lättare att prata franska än engelska med dem. Så, ja, nu är jag bättre på franska än engelska...SIKKET FRAMSTEG!

Nu är jag nyfiken: vad är era highs and lows för vecka 5 2009?




ledig dag!

Ja idag har jag då en ledig dag - men icke låg jag på latsidan för det! Det var upp kl 8 som gällde, för att jobba. Jag och värdsystrarna Anne och Anaïs skulle hjälpa värdpappan Paul (som ju är köttlantbrukare) med att göra 50 nya köttpatéer och 50 nya korvar, i "salle de coupe"(en lokal där man vanligtvis styckar kött). Vi blandade i alla fall ihop en massa ingredienser (bl.a 40 gula lökar och 20 hela vitlökar, samt någon låda kryddor och kilovis med kött) i den största gryta jag någonsin sett. Sen la vi kötpatéerna i burkar, respektive korvkött i gristarmar. Efter ett antal timmar fick vi verkligen ihop ett riktigt gött teamwork och allt gick som ett X2000-tåg på räls. Efter 6 timmar körde vi med lite give me five - yes, vi var alltså äntligen färdiga.

Nu ikväll ska jag hem till min nya värdfamilj på middag, för att hälsa på och lära känna dem en gnutta innan jag flyttar hem till dem om 1,5 vecka. Ska bli trevligt.

Okej, tills på söndag får ni förbereda att skriva ner alla era highs- and lows för denna veckan! Jag skriver mina hiws-and lows här på bloggen, och efter det kan ni skriva era genom att klicka på "Kommentarer".

Ha en superhärlig helg för det ska jag ha!

3 februari 2010

Just nu sitter jag i biblioteket i Gourdon, och precis som alla andra onsdagar slutade jag klockan 12 och begav mig till orkestern. Egentligen har jag teater innan det ocksâ, men idag hann jag inte riktigt. I morse hade vi baccen i basket, vilket gjorde att verkligen alla elever skärpte till sig och matcherna blev äntligen riktigt roliga. Alla var taggade att göra sitt bästa, sporrade varandra och dribblade pâ för fulla muggar. Här och var blev det väl ocksâ lite "putain de merde", "mon dieu!!!", "tant pis" när spänningen steg och nâgon missade korgen.

Igâr och i mândags var jag sjuk, sâ dâ stannade jag hos värdfamiljen. Före det, frân i fredags eftermiddag till i söndags eftermiddag var jag i Toulouse och träffade en annan Ett âr i Frankrike-Johanna, som ocksâ är ett âr pâ fransk gymnasieskola, men hon är i en stad söder om Bordeaux. Toulouse var to good to be true. Vi gick runt i denna magnifika stad, med affärer, marknader och delikat doftande boulangerier i varenda gathörn. Och man tackar ju inte nej att göra ett avbrott frân sin annars pyttelilla franska stad pâ 4000 invânare, för att âka till en stad i 500 000-invânare-storleken! Det är faktiskt nâgot jag kommit underfund med -  jag tänker inte bo i ett litet samhälle senare, nej städer det är ändâ nâgot för mig!

Igâr var det la Chandeleur(=Kyndelsmässodagen), men som för de flesta franskar mer är känd som "Crêpesdagen", en dag dâ det ju för mig bara var tvunget att slänga ihop en crêpessmet och sätta pâ stekpannan!
Pâ fredag har vi förvânadsvärt nog ingen skola. Det kom ganska plötsligt igâr. Tydligen är det tre skolinspektörer som ska komma dâ, och de kunde inte komma under nâgon annan tid än under just den fredagen, sâ dâ stoppas undervisningen för 600 gymnasielever. Alltsâ, klart det är ganska gött att inte ha skola, men hâll med om att de tre skolinspektörerna lika gärna kunde komma en dag/eftermiddag dâ det ändâ inte är nâgra elever där!

Julkonserten med min orkestern spelades faktiskt in, sâ nu har jag hela konserten pâ CD. Ni borde verkligen fâ höra det, det lâter faktiskt bra! En hel del kan man nog tacka de fyra f.d professionella instrumentalister som spelar i orkestern, de höjer kvaliteten mânga steg uppât. Vi är 10-12 personer, sâ det blir ju faktiskt att de utgör en "stor" del av ensemblen.


RSS 2.0