Toodeloo

I fredags och igår kände jag verkligen att jag ville hem. Hade varit så skönt att träffa alla, vara hemma och bara göra VAD som helst... Men det räddades igår när jag hängde med klasskompis och hennes kompis till en byfest i Vigan, med en konsert med ett band. Ni ska veta hur mycket det hjälpte för vi hade superkul :)

Idag är det kyrkoval hos er. Hur många av er har röstat? Jag hade röstat om jag hade varit i Sverige, eftersom det är FÖRSTA gången jag får det överhuvud taget! Annars känner jag mig faktiskt inte så involverad i kyrkan.

Här har det regnat tre dagar I STRÄCK. Jag antar att himlen tar igen efter de varma dagarna för två veckor sedan. Då var det 30 grader sol. Ja, holy macaroni!

Att vara hos värdfamiljen är supersoft å kul. Imorgon är det internatet igen :( Men skola också :D Ännu en vecka att inte förstå något! :P

kramelikramkram från moi.

Idé till filosofi-essän ("Vad är det att vara fri?")

FRANSKA SKOLOR OCH INTERNAT ÄR DEFINITIVT INTE LIKA MED FRIHET

Tack och hej leverpastej.

/Johanna i de franska surveillanternas land

Första veckan på franska skolan

Internet och dator - here I come! Efter en vecka på ett toppenreglerat internat har jag nu äntligen internet. Okej, det lät töntigt. Menmen. Det känns verkligen annorlunda att slängas ut ur den svenska frihets-andan till det franska internatets regler och tidpunkter som ska följas till punkt och pricka. Ajajaj om du inte följer dem, då får man utskällning av en sur surveillant, med volym uppvriden till max. Inte för att det har hänt mig, men jag ser yngre elever då och då få erfara detta.

Ibland blir jag bara så arg på internatet. Varför ska jag inte kunna bestämma vad jag ska göra efter dagens lektioner är slut? Det känns som man är ett dagisbarn. ARGH! På internatet finns verkligen ingenting, okej med undantag för det hyllade baby-foot spelet och TV med dubbade amerikanska filmer!

Men, även om det låter motsägelsefullt mot det jag precis skrivit, så är det faktiskt ganska kul att bo på internatet! Det är hela tiden saker jag kan göra, eftersom det bor en massa andra sjyssta fransmän och fransyskor här. Jag delar rum med tre stycken som går på modelinjen. De är glada hela tiden och syr kläder som skolämne. Sen finns det en annan tjej på internatet som är sjysst och ser så himla svensk ut, så jag får hejda mig ibland när jag nästan säger nåt på svenska till henne. Det finns två killar i min klass som bor på internatet också. De är verkligen snillen i matte, så under läxtiden kan jag få hjälp med att förstå de kryptiska franska matematiksymbolerna.

Skolan är ändå ganska sträng här. Eleverna har verkligen inget att säga till om. Jag frågade några om de hade ett elevråd eller hur "demokrati för eleverna att ge förslag och förfråga om olika saker" fungerade på skolan. Jag tror inte ens de förstod var jag menade. Det är så naturligt för dem att bara följa order utan kritik. Lärarna vet jag bara efternamnen på, eftersom man bara säga Monsieur Blablabla eller Madame Blablabla. Man bör aldrig dua eller tilltala läraren med dess förnamn.

Klassen är bra, alla är avslappnade å sympatiska. En kille vill bara snacka engelska med mig, lite roligt faktiskt. Sen är det en del som då och då inflikar under lektionerna: "Tu comprends?" ("Förstår du?") och förklarar för mig om jag inte förstår(vilket är ganska ofta eftersom lärarna pratar lika fort som ljudets hastighet i luft 340 m/s).

Då och då drar jag in till Gourdon city, dvs en gata med lite affärer. Men här stänger de alltid mellan klockan 12.30-14.30(une petite sieste), så det är inte lönt att gå in dit på lunch-håltimmarna.

Här är mitt schema om ni vill se:

MÅNDAG
Kl 8-10: Filosofi
Kl 10-11: Engelska
Kl 11-14: HÅLTIMME OCH LUNCH
Kl 14-15.30: Matematik
Kl 15.30-16.30: Engelska
Kl 16.30-17.30: Tyska
TISDAG
Kl 8-10: Fysik/kemi
Kl 10-11.30: Biologi
Kl 11.30-14.30 HÅLTIMME OCH LUNCH
Kl 14.30-16.30: Historia/geografi
ONSDAG
Kl 8-10: Idrott
KL 10-11: Matematik
Kl 11-12: Engelska
Sedan inget mer på onsdagen :D TORSDAG
Kl 8-10: Matematik
Kl 10-11: HÅLTIMME
Kl 11-12: Filosofi
Kl 12-13.30: LUNCH
Kl 13.30-14.30: Fysik/kemi
Kl 14.30-16.30: Fysik/kemi spécialité
FREDAG
Kl 8-10: Biologi
Kl 10-12: Fysik/kemi
Kl 12-13: LUNCH
Kl 13-14: Tyska
Kl 14-15: Matematik
Kl 15-16: Historia/geografi

Nota bene: Jag har börjat med tyska! Men eftersom jag bara läst tyska i ett halvår för två år sedan och de andra här har läst det i fyra år, så är det inte precis något lätt ämne för mig. Dessutom är det krångligt med ännu ett språk när jag nu redan använder engelska och franska.

Franskan fungerar faktiskt. Det tar i och för sig en evighet att förklara när man ska berätta något mer invecklat, men det går! En gång råkade jag dock säga: "Jag är fru till en get" när jag egentligen ville säga: "jag har varit på en getfarm".

Spykens mat kan slå sig i väggen jämfört med maten här. Två förrätter att välja mellan, huvudrätt, två desserter att välja mellan + baguette och franska ostar av olika slag. woho :D

Och vet ni vad?? Jag ska börja spela fiol och valthorn på den lilla kulturskolan i Gourdon. Just nu "fajtas" jag med surveillanterna om att få spela i en världsmusikgrupp som har repitionstider utanför internatets tider. Surveillanterna är inte precis de enklaste att försöka övertyga...

¤ Becka: Yes yes, jag bor på internatet under veckorna och hos värdfamiljen under helgerna. :)
¤ Kålle: Jo det är goutt! Korna ja, de gick till plommonträden och plöjde lite av årets skörd. :P Och jorå, filosofin kan nog bli ganska intressant...när jag väl börjar förstå lite under lektionerna!
¤ Jennika: Schemat ja! Det är faktiskt ett ganska okej schema tycker jag. :)
¤ Jessica: =D

Nej, nu ska jag sätta mig och göra läxorna. I filosofi ska vi skriva en essä och mitt ämne är: "Qu'est-ce que être libre?" ("Vad är det att vara fri?") GOSH! Önska mig lycka till...
/Johanna PS. Jag kommer nog mest att uppdatera under helgerna, så ni vet! ha re' bra alla!

La rentrée

Så nu har även jag startat skolan - la rentrée! Men det var inte som hemma på Spyken, lite upprop och snack med klassen i nån timme och sedan gå hem. Nejnej, för oss var det lite kort info, sedan direkt djupdykning i matematikens värld som pågick i 7 timmar tills skoldagen var slut klockan 17. Dessutom med en lärare som pratade très vite och skrev väldigt otydligt på tavlan. Och där sitter jag, den nya svensken, och förstår bara några ord lite här och där. Lite komiskt faktiskt.

Eleverna verkar faktiskt rikigt sjyrre. Det här ska nog gå! ;) På måndag är det dessutom internatet som gäller. Även där blir det en rivstart med två timmars filosofi. Önska mig lycka till...

En av de mest kompicerade sakerna i franskan är du- och ni-systemet. Ska jag dua eller nia värdbarnens 23-åriga kusin? Min lösning var en blanding av du och ni. I alla fall, jag, värdsystrarna och den svårplacerade du eller ni - kusinen åkte idag till Cahors, en större stad 4 mil från Gourdon. Härligt värre.



Så här ser det ut där jag bor (Obs! Huset på bilden är dock inte värdfamiljens)



Här är grisplatsen. Snacka om fin utsikt för en gris.



Man kan verkligen säga att jag befinner mig på landsbygden. Härom dagen rymde grannens kor och tog genvägen genom trädgården...



Imorgon ska jag faktiskt jobba hos en snigeluppfödare. Uppgiften är att jaga upp sniglarna och ta upp dem. Så då gäller det verkligen att springa fort...

Dessutom vill jag säga GRATTIS FRIDA S PÅ 18-ÅRSDAGEN!! Hoppas du har en bra dag :)

Tänkte också svara på era kommentarer igen :)

¤ Jennika och Amanda: Tack!

¤ Elisabet: Jag ska bo hos denna värdfamiljen tills jul, sedan byter jag. Och, ja, far och son heter faktiskt båda John. Fick höra att det tydligen är en ganska vanlig sak i Nederländerna(de är holländare).

¤ Becka: Jag läser Scientifique, vilket betyder Naturvetenskap. Så det är ungefär samma sak som NV på Spyken. Jag ska läsa matte, kemi, fysik, naturkunskap, tyska(!), engelska, filosofi. (hoppas jag inte glömt något)

kramelikramkram från moi.

Ett hejhej från mig på franska landsbygden!

En fait, je me sens beaucoup comme à la maison ici = jag känner mig faktiskt precis som hemma här! Jepp, så är det. Jag har svårt att tro att jag skulle kunna hamna i en trevligare och roligare värdfamilj som denna. Fyra barn i åldrarna 16-19 år, så det är nästan som att ha fyra kompisar här hela tiden. De talar dessutom två språk flytande(holländska och franska) och kan tala bra engelska. Pappan kan, hör och häpna, också danska! Men han är fast besluten om att jag aldrig ska prata svenska med honom, så det är ju bra. "Seuleument la langue francais!!" :D



Jag tänkte svara på era kommentarer här! :D ¤ Becka: Mmm, här är jättefint. Resan Lund-Gourdon gick jättebra. Det tog dock sin lilla tid...så att säga. Vi övernattade i Hamburg och i Troyes(Frankrike). ¤ Fei och Ammi: Tack! ¤ Sofia L: Åh, ja, hoppas du har det bra i Berlin nu!! Min mejladress är: [email protected] Skicka gärna ett mejl, så kan jag höra hur du hade det i Berlin! :D ¤ Fia: Ååh, ja, vi får höras snart! ¤ Matildz: Hahaha, ja, det kanske jag är? Kul utan att jag vet om det.. :S Hahaha! :D Hoppas du har det bra också, hur var körhelgen?

I helgen var det full fart i byn, nämligen "fête de marché" med försäljning, franska nationalsången, jazzband, rockband, små karuseller&radiobilar, lotterier etc. Ja det var ballt och livat! Där träffade jag en massa kompisar till värdsyskonen, och en massa kompisars kompisar och andra kompisars kompisars kompisar. Ja, ni vet. Det var många.

Igår åkte jag, de två värdsystrarna, morfadern och morbrodern på en rundtur bland olika byar i Dordogne-området, som ligger nära där vi bor och är ett känt turistregion. Wow, ni ska veta vilken häftig natur det är här!

>

Utsikt över Dordogne från ett medeltida slott/fort

Anne, Anaïs, John och John.

Idag var det första gången jag besökte skolan. Jag börjar inte förrän på fredag, men jag var där med värdtvillingarna och värdpappan för att hjälpa till med att lämna ut böcker. Hur många gånger har jag inte hört (och själv tänkt): "Franska skolan är jättehård", "Det är jättestrikt om hur man ska uppföra sig" och "De franska lärarna hårda och vraiment pas som "kompisar" (som i Sverige)". Men DET STÄMMER INTE. I alla fall inte vad jag har sett på denna skolan än så länge.



Min skola!



Okej, på vissa plan är väl franska skolan lite tuffare. Som här, till exempel. Det är inte bara du som får reda på om du klarat din studentexamen eller inte. I Frankrike sätts resultaten upp på anslagstavlan som vetter ut mot gatan. Tror ni jag klarar av en fransk studentexamen? I alla fall, ja, det får jag se i juni när resultaten sätts upp. :S



Och slutligen, dagens bild! :D Tvillingarna Anaïs och Jens.

Ha det bra allihopa! Nu ska jag gå ut ett tag. Kanske går vi upp till grisarna :P

RSS 2.0