bordeaux - mont de marsan - pau

Frân torsdags till i lördags fick jag en riktigt kul lânghelg med en hel del Frankrike-äventyr. Vad som väntade var regionen Auqitaine med gömda skatter som Bordeaux, Mont de Marsan och Pau. Med Ett âr i Frankrike-göteborgaren Johanna for vi runt i Bordeaux, som jag liknar vid en minivariant av Paris. Staden bestâr av stora blankvita, stâtliga byggnader och genom centrum rinner en bred flod (la Garonne). Vi drog runt i olika affärer + en secondhand-affär, där vi dâ hittade ett och annat ;)

Pâ fredagen bar det nerât till hennes franska stad Mont de Marsan. Jag checkade in läget pâ hennes franska skola och lärde känna hennes sjyssta värdfamilj. Pâ lördagen blev det en färd till Pau med Johanna, hennes värdsyster och hennes värdmamma, för ännu lite mer affärer (!) + besök pâ Musée Bernadotte. (Det är nämligen sâ att Jean-Baptiste kommer frân Pau) Där hade vi en guide som var helt till sig om den svenska kungafamiljen och verkade kunna nästan allt om den. Han hade till och med träffat det svenska kungaparet personligen. Lite annorlunda att höra en sâdan stor entusiasm om nâgot svenskt frân en fransman.

Hela söndagen spenderades pâ tâget, men det funkar det med: Att spana ut över det franska landskapet, som förändras hela tiden längs tâgfärden. Vyn är liksom aldrig densamma!

Nu sitter jag i det lilla biblioteket i Gourdon efter 2 timmars orkester. Igâr lirade jag tennis. Det blâste sâ väldans sâ bollen flög lite hit och dit, även om jag verkligen siktade. Imorse var det badminton pâ gâng, alltid trevligt. Därefter hade vi en timmes matte, dâ jag och andra som vanligt efter idrotten blev aningen försenade (men varav en försenad person som blev mottagen av klassens och mattelärarens jubel eftersom han hade lyckats ta sitt körkort). Jag gillar ändâ matten här. Det är ganska svârt, men läraren lyckas pâ nât sätt göra det intressant. Jag kan tänka mig att den matten de gör i trean pâ gymnasiet motsvarar nybörjarmatten pâ typ en Civilingenjörsutbildning i Sverige. Därefter hade vi engelska dâ det kom upp en lâng diskussion om olika frâgor vi skulle säga JA/NEJ. Exempelvis "Should humans be cloned?", "Should burka be interdit?" etc. Généralement, sâ finns det en stor debatt i Frankrike om burka ska förbjudas eller inte pâ offentliga platser.








Inlägg skrivet den 23e mars

Obs! detta inlägg skrev jag den 23e mars, men jag lade upp det den 31 mars...

Kanske vet ni det redan, men jag nämner det med tydlighet än en gâng: Frankrike är det mest strejk-tätataste landet i Europa (skulle jag kunna tänka mig i alla fall!). Rätt var det är sâ dyker det upp en strejk mitt framför näsan pâ en. Sedan jag kom hit har jag hört om ett antal oräkneliga strejker, bl.a : franska mjölkbönder som protesterar genom att spruta ut tonvis av sina kors mjölk pâ âkrarna, flygledare som plötsligt sätter stopp för hälften av flygavgângarna i landet, lantbrukare som säger nej genom att lägga höbalar pâ metrospâren i Toulouse, tâgpersonal som ställer in rikstâgen när det är som mest folk som âker, och lärare som strejkar mot den nya gymnasiereformen som ska införas till hösten.

Idag vet jag faktiskt inte vad det handlar om, men alla mina lärare strejkar igen. För mig och mina klasskompisar var det bara att tacka och ta emot - strejken ledde plötsligt till en helt ledig dag ;) Nu sitter jag hos min famille d'acceuil och softar.

I lördags slank det in lite gäster till familjen, och en viktig del av kvällen var att följa rugbymatchen mellan Frankrike och England, sâ jag tog tillfället i akt för att försöka förstâ sportens regler etc, det gick väl sâdär. Under helgen tog jag ansvaret att klippa gräset i familjens gigantiska trädgârd - det tog 2 timmar! :O

Igâr gick jag till le sécretariat för att hämta ett dokument sâ att jag kan anmäla mig till sprâkprovet D.E.L.F, som jag senare ska kunna ha för att visa att jag kan franska bra. Jag gick helt enkelt lugnt in och snackade med sekreteraren bakom skrivbordet. Sekunden efter kom det in en annan kvinna som pratade med oss. Nâgra ordbyten senare insâg jag att denna kvinna var madame le Proviseur, det vill säga personen som är chef över hela den gigantiska skolan och som bestämmer praktiskt taget allt. Jag har bara hört pratas om henne och sett henne pâ mycket lângt hâll. (Ett ungefärligt exempel: Nâgon elev ser le Proviseur pâ hundra meters avstând och tillropar: "Där är hon, den omtalade madame le proviseur!" och alla vänder blixtsnabbt sina blickar mot riktningen dit eleven pekar). Hon är mkt sträng, sâ det gäller att hâlla sig väl med henne. Medan jag stod där i le sécretariat och insâg att jag stod och pratade med just henne, sâ insâg jag att detta var the moment of truth. Nu gällde det att hâlla sig väl för att fâ henne pâ ens sida, héhé.

Pâ torsdag är det Bordeaux och Mont de Marsan som gäller. Det ska bli gött att se ännu en annan del av Frankrike och träffa Johanna B i hennes franska "hemort".


From Gourdon with love
Johanna

sicka vackra vyer!

Naturen i detta departementet "Lot" är hur fantastisk som helst. Detta faktum förstärks gâng pâ gâng. Senaste veckan har jag befunnit mig pâ olika ställen i Lot, och jag ser att även om departementet är sâ litet sâ bjuder den pâ en sâ stor variation av vyer och omgivningar.

Förrförra helgen (alltsâ helgen som ägde rum för nästan 2 veckor sedan) befann jag mig lite slumpartat pâ ett jägarjippo uppe i minipyréenerna i en pytteliten by. Lângt där ute pâ landet samlades nämligen 600 jägare frân hela departementet för att tävla i jakt(!), äta och ha en konferens. Kände mig lite ovan att se en sâ stor skara jägare pâ ett och samma ställe. Alla sâg de ungefär likadana ut: gröna kamoflagekläder, jägarkeps i alla hiskeliga färger, boots, ölmage samt den obligatoriska mustashen/skägget. Och alla hade de de bred Lot-isk dialekt som finns här (dialekten pâminner mer om spanska än franska!).

Här befann jag mig dâ med mina tvâ förra värdsyskon samt ett stort restaurangteam och tillsammans skulle vi fixa ihop middagar till alla dessa jägare, 1 middag pâ lördagen och 1 middag pâ söndagen. Jag fick hedersuppdraget att diska ;) Menyn som de 600 jägarna ât bestod av 2 förrätter, 1 huvudrätt, ostfat och dessert, sâ ni kan tänka er vilket diskberg det blev av alla dessa bestick, skâlar, tallrikar, glas, kastruller, serveringsfat etc.

En annan kanske lite förvânande aktivitet som jag hade för mig var att delta i en cykeltävling i förra onsdagen. Jag tänkte, att visst skulle detta bli en lätt match för mig, uppvuxen i cykelstaden Lund som jag ju är! Naturen här bjöd dock pâ en hel del fler utmaningar än den bekväma, platta asfaltsvägen i stan. Under racets gâng stötte jag pâ hinder som stenar och stockar samt kurvor och gigantiska upp-och nerförsbackar i skogen. Tillsammans med tvâ tjejer frân parallellklass pâ mitt lycée utgjorde jag det enda deltagande tjejlaget i tävlingen. Vi kom alltsâ 1:a pâ "prispallen" utan att ens behöva göra färdigt loppen.

Förra helgen var det briljant väder, och jag âkte motorcykel för första gângen i mitt liv. Det är sant att, om man vill fâ den bästa upplevelsen av naturen här, sâ ska man definitivt âka moppe. Man fâr med hela utsiktspanoramat. Det blev en tur till den väldigt speciella staden/byn Rocamadour. Om ni söker pâ "Rocamadour" pâ google bilder, sâ ser ni! Staden ligger liksom pâ en bergsklippa.
Under helgen stack jag dessutom till Cahors, en stad i 50 000-invânar-storlek 5 mil söder om där jag bor, för att se en världsmusikkonsert. Och det visade sig vara en genialisk konsert! Dessutom upptäckte jag att min fiollärare var en av musikerna. Han är expert pâ musiken härifrân och spelar säkert 10 instrument.
Nâgot som jag inte visste innan, är att det finns ett EGET SPRÂK frân denhär regionen(l'Occitaine). För vanliga fransmän är det ett obegripligt sprâk. Det är ungefär som att vanliga svenskar inte förstâr älvdalska. Precis som älvdalska är l'Occitan tyvärr ett sprâk pâ utdöende.

Just nu har vi väder som skulle liknas vid Sverige-sommarväder, 20 grader sol. TROP BIEN! Ca me fait très hereuse!

I helgen är det konsert i Gourdon med orkestern som gäller. Och nästa vecka, pâ torsdagen âker jag till Bordeaux och Mont de Marsan för att hälsa pâ Ett-âr-i-Frankrike Johanna B. Ska bli kul och se hur hon har det lixom!!


vinterlovet

Under de senaste 2,5 veckorna har det verkligen hänt sâ mycket här i min Frankrikevärld! Lovet inleddes med en härlig lugn helg ute pâ landet hos värdfamiljen. Ungefär hälften av min tid i Frankrike hade gâtt, och det var dags att flytta till en ny värdfamilj! Jag flyttade pâ första tisdagen pâ lovet, och redan pâ onsdagen bar det iväg i bil till deras vänner i Paris. Min nya värdfamilj är definitivt mycket mindre än min förra, nu har jag en värdsyrra pâ 13 âr samt hennes föräldrar. Under fem dagar blev det bl.a. besök pâ Le chateau de Versailles, upptäcktsfärder i Les Catacombes, vandring runt vid Eiffeltornet(och alla andra kända monument/byggnader i Paris). Pâ fredagen träffade jag en i min parallellklass som ocksâ var i Paris under lovet. Värdpappan växte upp i Paris centrum, sâ han kan väldigt mycket om stan. Vi bodde hos värdfamiljens sjyssta vänner, i en stor lägenhet bredvid Champs-Elysées. Jag träffade även min värdsyrras farfar + lite andra barndomsvänner till värdpappan, där en av dem har en 20ârig dotter som jag senare hängde med en kväll i Paris. Efter denna vistelse visste jag alltsâ plötsligt väldigt mycket om min nya värdfamilj. Det är liksom som att se hela deras "historia" med barndomsvänner, berättelser frân värdpappans barndom i centrala Paris, möte med farfaren, snack med värdsyrran etc etc. Att bo i värdfamilj är verkligen speciellt, men sâ fantastiskt speciellt!

Pâ söndagen mötte jag upp mamma pâ flygplatsen Orly, och vi stannade kvar i Paris fyra dagar till, medan min värdfamilj âtervände till Gourdon. Riktigt gött det med!! Vi gjorde en hel del saker, bl.a: var pâ restauranger, gick pâ musée d'Orsay, spanade in de charmiga kvarteren pâ Monmartre eller bara chillade pâ nâgot soft kafé. Ett kafé som jag rekommenderar heter Angelina och ligger pâ rue de Rivoli bredvid Tuilerierna. Om ni nân gâng slinker in pâ detta magnifika kafé, beställ dâ varm choklad - jag har aldrig smakat nâgon godare!

Efter den superba tiden i Paris, âtervände jag utmattad till franska landsbygden utanför Gourdon. Där spenderade jag helgen med TVspelande med värdsystern, promenader i min nya "bostadsomgivning", marknad i Gourdon, spontana besök hos familjens vänner och uppföljning av "kommunvalet" i Anglars-Nozac där jag nu bor (kommun pâ 300 invânare héhé).

Och, nu är jag tillbaka pâ skolan och internatet. Som vanligt pâ onsdagar sâ slutar vi skolan kl 12. Jag stack till orkestern, dâ vi hade tvâ timmars improvisation. Efter det gick jag hem till en parallellklasskompis och vi försökte lira ihop lite klassiska lâtar, men det blev en del fika ocksâ ;)

Nej, nu ska jag dra.
Hej sâ länge!




RSS 2.0