Helgen rinner iväg fort som vattnet i Donau

Jag tänker ofta inför varje helg: vad ska jag fylla den med? Ofta har jag inte trop grande chose à faire, men egentligen det är det som ofta är ganska gött! Tiden rinner förbi så himla fort ändå, och till slut så finns det ändå grejer att fylla helgen med. Likadant med denna. 

Igår joggade jag hela två gånger. Jag slutar aldrig att förundras över den vackra naturen som finns här! Den är totalement magnifique! Dalar och små berg bildar tillsammans en fantastisk symfoni av otroliga vyer. Det är en fröjd att gå ut och springa i denhär naturen, jag får aldrig nog. På eftermiddagen hjälpte jag även värdpappan lite i lantbruket. Det var att hälla över ett 20-30 tal stora hinkar med vetekorn i en maskin, där vetekornen maldes ner till grisfoder. Sen igår kväll kom tre gäster, två holländare och en fransman, så det blev en hel del holländska vid middagen. För mig är holländska är som en blandning mellan massa olika språk: tyska, engelska, franska, danska, svenska... Värdsystern sa ett antal meningar på holländska som jag skulle gissa vad de betydde, och jag kunde veta på ett ungefär för alla meningar. Det är faktiskt inte ett så svårt språk.

En av mina planer i helgen var att spela fiol, men den planen gick i kras då en fiolsträng släppte :( Jag ska höra med min fiollärare på måndag om han kan fixa det.

Måste tipsa alla nuvarande eller blivande utbytesstudenter om en webbsida: utbytesstudent.se/forumo
Där kan man diskutera med en massa andra gymnasieelever som har tankar och drömmar om ett utbytesår. De flesta av dem, liksom jag, håller nog med om detta:

"The World is a book, and those who do not travel read only a page."

~ Augustine of Hippo


INFOSUP och Toulouse

Idag har jag haft en helt magnifik dag i Toulouse. Det började med två timmars bussresa, då jag och stephanie under hela färden lyssnade på hennes pianolåtar, bl.a. klassiskt och låtar av Yann Tiersen(ja, ni vet, Amelie de Monmartre-kompositören). Vi bestämde genast att vi måste börja en av dem fyrhändigt på piano.

Väl framme, trängdes vi med ett par tusen andra gymnasieelever på välja yrke- och studiemässan, eller INFOSUP, som det heter. Inte fanns det väl mycket för mig, som utlänning, men jag hittade faktiskt en monter: "La maison de l'Europe" med en massa info om att studera utomlands med ERASMUS. Vet ni, med ERASMUS kan man studera i alla länder i EU + några andra europeiska länder. Det låter hur gött som helst.

Annars var det bara väldigt intressant och gå runt där och kolla på alla utbildningar som erbjöds - det fanns hur många som helst! För många i min klass och parallellklass var mässan viktig, eftersom de slutar gymnasiet i vår och måste välja utbildning. Förekomsten av vårt kända sabbatsår är ett tämligen ovanligt använt ord, frågan är om de flesta förstår vad det är. Nej, här är det plugga direkt efter le Bac!

Efter en stund tog jag och fem andra personer metron in till centrum, och gick till vårt efterlängtade McDo. Toulouses metrosystem var tämligen enkelt, så jag som nu vant mig vid metrosystemet i Paris som ser ut som ett trasigt spindelnät, kände mig plötsligt som jag flöt på vattnet av enkelhet.

I helgen har jag inget planerat. Det är svårt att ta sig någonstans när man bor på landet, och dessutom är Gourdon inte precis en händelsemagnet. Så varför inte stanna här och softa? Jag ska i alla fall dra igenom lite låtar som jag, camille och stephanie bestämt oss för att repa ihop. Jag på fiol, camille på piano och stephanie på flöjt som en trio.


jippi

Efter en dag fylld med geografi/historiaprov (som faktiskt gick bra !!!) och engelskaprov stack jag och camille till närmaste boulangerie och köpa varsin tartelette de pomme för att fira att le bac blanc-veckan är slut och att vi imoron ska till Toulouse ! Imorgon ska jag och nâgra andra slinka undan dendär "Välja yrke"-mässan ett tag och ta metron in till centrum. YAY ! Ett av mâlen blir McDo ;)


20 januari 2010

Äntligen har jag nu lite tid att skriva. De senaste tre veckorna som jag har varit här efter jul har verkligen gâtt jättefort. Stenen i vattenhjulet som gjorde sâ att tiden gick lângsamt i november-december har nog lossnat. Det tar mycket längre tid att vänja sig vid detta, än vad jag trodde innan. Det är sâ mycket jag älskar här, men det är ocksâ sâ mycket jag hatar. T.ex. franska skolsystemet. Att gâ pâ fransk skola känns som att slängas tillbaka 50 âr tillbaka i tiden i svenska skolan. Ca m'enerve de temps en temps. Dessutom mâste jag säga att jag tycker att ha en studentexamen i slutet av trean, dâ alla ens kunskaper som man lärt sig under tvâ âr ska mätas, är ett dâligt system. Man vet liksom inte ens i början av juli om man kommer in pâ den utbildningen man vill till hösten, eller om man mâste gâ om. Man har ingen koll hur man ligger till + att all stress läggs i slutet av trean.

Nu efter jul kommer det vara en del roliga och spännande grejer som kommer hända. 
1. Le Bac Blanc denna veckan + Toulouse med alla i Terminal och Première pâ fredag. 
2. Nästa fredag drar jag till Toulouse igen, men denna gâng med Johanna B som ocksâ är ett âr i södra Frankrike pâ utbytesâr. Äntligen lite storstad och äntligen lite äventyr!
3. Jag byter familj i slutet av februari. SPÄNNANDE.!!!!

I förrgâr hade jag konsert med orkestern igen. kul, även om det kanske inte gick sâdär hulabandula-bra...! Ska repa i eftermiddag igen, eller rättare sagt om en kvart sâ jag mâste nog dra nu. ;)

le bac blanc

Halloj!
hinner inte riktigt uppdatera sâ mycket just nu :(
Denna vecka har vi bara prov hela dagarna, det är nâgot som heter Bac Blanc. Igâr skrev jag en filosofiessä i 4 timmar, Biologiprov i 3,5 timmar. Idag var det Matteprov i 4 timmar och tyskaprov i 2 timmar. Pâ fredag ska alla i Terminal och Première till Toulouse. :D
Svar till Flora: Gött att du sökt in! Min intervju varade under tvâ timmar, och det var inte alls sâ läskigt som jag trodde. Jag kom dit och var väldigt nervös, men det släppte nästan direkt. Det mesta var pâ svenska, men jag tror det var att man skulle presentera sig själv pâ franska. I âr är vi ca 15 Ett âr i Frankrike-personer. Jag tror faktiskt nästan alla som sökte kom in. Men jag vet inte riktigt tyvärr. Frâga mer om du undrar nâgot, för jag kommer ihâg att jag undrade jättemycket när jag precis hade sökt.
Nej, nu mâste jag tyvärr dra och plugga lite kemi och fysik inför 4 timmars prov imorgon!





franskars ovana med snö. obs-inlägg på franska!

Alors...il a neigé depuis hier matin. Maintenant il ne neige plus, mais il y a 10 centimètre de neige par terre! Rien de spécial, pensez-vous. Tout se passe comme d'hab, la vie quotidienne. (C'est juste qu'il ne faut pas faire des trop grandes voyages en voiture seulement) 
MAIS ici, c'est le contraire. "Oh là là, il y de la neige. Il faut rester à la maison. Et pas de l'école." Alors mon week-end n'arrête pas aujourd'hui, car on n'a pas de l'école demain à cause de la neige! Alors pendant ce week-end rien de spécial a passé, parce-que on pouvait pas prendre la voiture pour aller quelque part. Mais j'ai donc eu un week-end très sympa :)
Cette semaine j'ai mangé la galette trois fois. C'est un gâteau francais où il se couche une petite figure de porcelaine dedans. La personne qui mange la part de gâteau où il y a cette figure recoit une coronne et devient le roi/la reine pendant la journée. Sauf que je l'ai mangé trois fois, je l'ai jamais eu la coronne....


tillbaka i frankrike!

hejhej allesammans

Nu är jag dâ tillbaka i Gourdon efter tvâ fantastiska veckor i sverige. Skola, internat, orkester och hela tjoflöjten igen alltsâ. Igâr började dessutom teatern igen, efter tvâ mânaders uppehâll med en stor osäkerhet om det skulle bli nâgot mer av den aktiviteten pâ grund av att rektorn ville stoppa den. Sâ där var vi nâgra stycken och lattjade med improvisationsteater i tvâ timmar.

Kom tillbaka till Frankrike i lördags kväll med flyg och tâg. Jag hann dessutom strosa runt i Paris 6 timmar för att känna pâ den härliga Paris-atmosfären igen. Den var dock mycket kallare nu än i oktober kan jag lova er! Gick till svenska caféet där sjyssta svenskar lät mig lämna mina resväskor sâ jag inte behövde bära pâ 20 kilo i de 6 timmarna i Paris. Starbucks var ett mâste när jag var där (Ett âr i Frankrike-personer - ni förstâr vad jag menar haha.)

Igârkväll överraskade den sjyssta surveillanten Myriam oss med ett stort lass goûter för att önska gott nytt âr. snacka om förvânade vi blev. men gött var det. Även jag har med succé bjussat runt pâ aladdinask och pepparkakor pâ internatet.

Har fâtt kontakt med min andra värdfamilj. ni som inte vet det, sâ är det sedan juli planerat att jag ska bo hos tvâ familjer under mitt Frankrike-âr. Gillar verkligen min nuvarande värdfamilj och de har sagt att jag kan stanna âret ut om jag vill. Men jag vill faktiskt gärna byta för att fâ lite changements och nya experiences!

RSS 2.0