hâltimme, hâltimme, hâltimme...och sen lite mer hâltimme!

Ja, idag har jag mycket hâltimme. Är pâ skolan, men har inte lektion förrän klockan 14. Ska skriva en engelskaessä, där jag ska skriva ett brev och lâtsas som jag är en emigrant som just anlänt till USA under början av 1900-talet.

Denna helgen har varit görgo(ett göteborgskt ord som jag lärt mig av göteborgaren och Ett âr i Frankrike-personen Johanna B). Min värdfamilj är helt fantastisk, det är sâ rigolo att va med dem. I lördags hade ena värdbrorsan bjudit in nâgra kompisar, sâ det blev fest. Snackade med en tjej som varit bâde i Stockholm, Malmö och Köpenhamn pâ läger med andra franskar och hon sa att hon "trouvais que c'était super" och att hon planerade att âka tillbaka till Sverige senare.

Igâr hade vi det mest mysigt. Nu är huset fullt av härligt julpynt och gran. Pâ kvällen hade jag konsert med orkestern i ett samhälle som heter Salviac. Det var toppen. Vi spelade nâgra stycken själva och tvâ stycken spelade vi till en kör, hälften fylld av engelsmän och holländare(denhär regionen i Frankrike är mycket poplulär bland de nationaliteterna). La salle de fête fylldes av vibrerande röster till "Climb every mountain", "Vive le vent"=Jinglebells, Stilla natt och lite andra julfyllda hjärtdunkande lâtar. Lite hula-hula influenser nâdde ocksâ publiken när det sjöngs svängiga hawaiska jullâtar.

Sen vi dâ, orkestern. Jag hade lite solo i en lât. När vi nâdde dit, tutade jag pâ för fulla muggar och fick till en riktigt bra trudelutt faktiskt! Sedan var det upp till bevis för de fyra proffesionella(!) instumentalisterna i orkestern. De avfyrade riktigt proffsigt med den roliga lâten "Entertainer (jättekänd) och salen fylldes av tusen leenden och skratt.

Nej, vet ni vad? DET SNÖAR i Gourdon!

...

Har upptäckt nât som kanske jag vill plugga efter gymnasiet: Fysik med akustik och ljud. Sjukt intressant, hade precis tvâ timmar med det.

Pâ tal om musik, nâgot som jag upptäckte tidigt när jag kom hit som valthornist och violonist är att i Frankrike har man inte samma notnamn som oss. Istället för C D E F G A H C, har de Do Ré Mi Fa Sol La Ti Do. Om man t.ex. ska säga fiss (F#)  sâ säger man här fadjes(Fa#), om man ska säga ass (Ab), sâ säger man abess. Krângligt verkligen. De kan inte alls vârt notsystem, sâ det blir för mig att lära sig deras för att förstâ bättre under orkesterrepen!

Okej, ni undrar lite om jag kommer kunna spela in radioprogrammet. Och ja, jag kommer fâ radioprogrammet pâ ett USB-minne som jag tar med till Lund.

Jennika: Alltsâ egentligen finns det en inomhushall men den är upptagen av svininfluensevaccinering fram till mars. Tant pis! Rebecka undrade vilken film vi sâg pâ bio: filmen heter Ruban Blanc, originaltiteln vet jag inte, den är pâ tyska. Till min stora förvâning var filmen inte dubbad, utan det var tyskt tal och fransk subtitle. Jättebra film, se den.

Nej nu stänger skolbiblioteket. Ha det bra

torsdag i skolan

Medan de flesta elever nu har spanska, har jag hâltimme (eftersom jag har tyska andra tider).  Igâr var jag hos värdfamiljen och under kvällen lyckades jag prata med Jessica i telefon. dâ blir man alltid sâ glad :) Skrattade länge efter om vad hon och Sofia var tvungna att lära sig i en flora- och faunakurs. 75 fâglar, 40 alger, sen massa svampsorter och däggdjur. Blev fett impad, de fâr ta och peka ut alla dessa "oändliga" mängder växt-och djurarter under nân natur-runda i jul.haha :) 

Igâr var det alltsâ RADIOINSPELNING. Jag och en som heter camille fick till det ganska bra faktiskt. hon intervjuade och jag svarade. Sen sa läraren som har hand om skolradion, att jag kunde ta med tvâ lâtar i radioinslaget. Detta var oväntat, och jag var tvungen att välja fort. de första tvâ namnen som dök upp i huvudet var Timbuktu och Amanda Jenssen. Sâ jag valde en lât av vardera artist: "Alla vill till himmelen" respeltive "Sing me to sleep". Radioprogrammet sänds den 6 januari kl. 20.15 och dâ kommer jag sitta med örat tätt intill närmaste radio pâ FM 89.0.


positivt/negativt tänkande

Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Ja, förstâr ni vad jag menar? Det gäller att alltid försöka tänka positivt → GLASET ÄR HALVFULLT!

Nu är Trisemestre 1 avklarad här, tvâ âterstâr. Pâ trisemestre 2 har vi börjat med en ny sport pâ idrotten. Det blev inte badminton, utan basket - UTOMHUS och det HELA VINTERN. Rena rama tanken pâ det fick mig att börja frysa. Men nej, det var faktiskt väldigt kul! Speciellt när jag är längst av alla och kan enkelt ta bollen som flyger i luften mellan spelarna i motstândarlaget. Om man verkligen anstränger sig, sâ blir det snarare skönt att spela utomhus i frisk vinterluft. Men nota bene: sydfransk vinterluft är inte sâ himla iskall som i Sverige ;)

Pâ onsdag ska jag vara med i skolradion. Jag ska snacka om mig och mitt Frankrike-âr. Ni vet lite frâgor som när, hur, varför, skillnader Frankrike/Sverig etc. Det är jag som fixar ihop frâgorna och svaren, sâ jag kan skriva lite vad jag vill haha!

Idag har jag sett en film pâ bio med en kompis i parallellklassen, efter det gick vi pâ den lilla julmarknaden i Gourdon. Fick äntligen lite härliga julvibbar!

December har alltid inneburit tusen körrep och körkonserter dâ vi sjunger hur mânga härliga julsânger som helst. Mitt julsângsbehov har alltsâ inte ALLS fyllts pâ detta âret och ni anar inte vilken saknad! haha :) Sâ se alltsâ upp när jag kommer hem, dâ blir det julsânger för fulla muggar. Jag ska dessutom grabba tag i den närmaste Koritsianen och sjunga "Jul, jul strâlande jul" i stämmor. Sofia, du ligger i riskzonen.

Okej, what other things on the news? Om exakt 10 dagar sätter jag mig pâ planet frân Paris till Köpenhamn. Det ni!


Tisdag kväll pâ internatet

Okej, nu längtar jag till jul. Mâste erkänna det. Jag längtar efter en klassisk decembermânad med glögg, julmarknad pâ Kulturen, advent, tusen körrep och körkonserter, spontana dörrknackningar för att hälsa pâ grann-Sofia, brasan i köket och hämtningar av pappa för att sedan âka bil hem genom ett mörkt mysigt Lund. Men nu sitter jag i ett fransk internat, lângt bortifrân det.

I helgen fick jag lära mig att man inte firar advent här. Dessutom inget Luciafirande heller, men det anade jag för den traditionen är väl ganska svensk?

Nu har jag varit här i 3 mânader och 1 vecka. Denna gâng kan jag inte säga att tiden har flygit iväg, det är snarare tvärtom, tiden har gâtt ganska lângsamt.

Imorgon: nytt kapitel pâ idrotten. Badminton eller basket de närmaste tre mânaderna. Jag hoppas pâ badminton!!

Nej nu ska jag gâ och kolla pâ nyheterna pâ tv och se vad som hänt i Frankrikeland idag :) Sen ska jag monter les staires pour les chambres et dormir toute de suite!


RSS 2.0