festlig fredag

Återigen är det härliga fredag och jag är tillbaka hos värdfamiljen. Denna veckan har varit bra, hade som sagt tur i tisdags då jag var ledig. Det har bara blivit en natt på internatet, och den kvällen hade vi det jättemysigt. Nu är de elever som går BacPro (dvs ett praktiskt gymnasieprogram) på praktik och det är ganska tomt på internatet. Men iofs, i och med det har vi som väl är där det lite softare.

På idrotten har jag haft 3*500 meter springning i två månader nu. Denna veckan skulle de resultat vi fick skrivas in på idrottsbaccen, så då gällde det verkligen att springa bra. Jag fick förvånande 19,4 poäng av 20! Det spred sig ganska fort och många sa att det var "des notes de merde" = "helvetes-jävla-resultat"(ett väldigt bra resultat med andra ord haha!)

Imorgon ska jag åka med värdfamiljen till deras vänner nära toulouse.


Lärar-strejk

Så har jag nu till slut också "drabbats" - av en av Frankrikes oräkneliga strejker. Har alltid hört att Frankrike är ett strejkarnas land. Under min tid här har jag ofta sett i tidningar och på tv om diverse strejker. Bl.a. en tågstrejk hos SNCF, som ägde rum under höstlovet, så jag var nära att drabbas när jag skulle ta tåget till Paris. Sen var det för ett tag sedan en mjölklantbrukarstrejk, som ni säkert har hört talas om. . Och idag då, så är det strejk på min skola. Min klass hade en sådan tur att vi idag hade lektioner, där alla lärare strejkar, så vips visade det sig att vi var lediga idag. Lyckades till slut också övertala surveillanterna om att få åka hem till värdfamiljen, istället för att behöva vara på ett väldigt tomt internat idag.
Konstigt nog ska lärarna bara strejka idag, så imorgon ska jag tillbaka igen. Då har jag Baccen(examen) i 3*500 meter springing, så då gäller det att jag lägger benen på ryggen! Håll tummarna :)

Johanna undrade vad vi repar på teatern, och svaret är att vi ännu inte börjat med något seriöst, vi har mer lattjat med improvisation.


Och ja, jag ska vaccinera mig mot svininfluensan. Än så länge har jag inte hört någon i min klass eller mina parallellklasser som ska göra det. Alla är totalt orädda och tycker det är struntprat. Jag håller med till stor del, det har verkligen blivit en för stor grej av det hela. Men något som jag tror, är att Sverige är mycket hårdare drabbat av svininfluensan, än Frankrike. Så det är ju i och för sig ganska naturlugt att fler vill vaccinera sig i Sverige. De allra flesta på skolan bor dessutom på landet, så spridningen på influensan är inte stor.

Och till resutlatet över vinets egenskaper, Moppe: Jag vet faktiskt inte. haha. Jag koncentrerar mig hårt under labbarna, men ändå förstår jag mest över själva utförandet och inte resultaten. Att språket sätter hinder är något av alla de saker jag kommit överfund med här.




söndag

Nu är det söndag och solen skiner ute på gården. Tog en cykeltur in till byn precis och träffade en klasskompis på en liten antik-marknad. Igår hade jag fullt upp med att åka till Cahors, kolla på rugbymatch och gå på bio där jag återigen såg en amerikansk film med fransk dubbning. Värdsystern hade bjudit in en del av hennes kompisar, så när jag kom tillbaka visade det sig vara fest här!

Idag hade jag tänkt och sätta mig och försöka skriva ihop en matteinlämning. Vi håller på med komplexa tal, det är jättekrångligt. Överhuvudtaget är matten, fysiken och kemin svår här. Det är en sån hög nivå, och allt ska skötas proffsigt när vi labbar. På matten använder vi oss verkligen av det matematiska språket. Ibland är hela svarta tavlan fylld med konstiga krumelurer och symboler, som till exempel:

]-5z;4+i] d'un certain rang +∞ dans ¢ 
eller något i den stilen

Häromdagen hade vi en labb där vi skulle undersöka ett ett visst vitt vins egenskaper. Så franskt, tänkte jag direkt! haha.
Labb...

Som svar på mammas fråga om det blir massvaccinering mot svininfluensan i Gourdon, så är svaret JA(fick ett papper om det i fredags). Men för de som vill, alltså. De flesta här är totalt orädda, och säger att la grippe A är totalt ofarlig. En idottshall har nu för två veckor varit ockuperad av vaccinering i två veckor, men jag har hört att det bara är fyra pers som kommit! Om det nu är sant...
Rebecka undrade vilket ämne som jag gillar bäst, och jag måste säga att just nu är det filosofi, tyska och biologi.
Moa, du undrade om jag kunde skicka min frukost, men det blir nog lite svårt haha!! Nejmen, jag förstod att det var om jag kunde skriva ner vad jag äter som frukost ;) OK, internatet: Baguettbröd (som jag nu blivit oerhört trött på, eftersom vi äter samma HELA tiden), sockrig sylt, juice, varm choklad/te. Här hemma är det dock lite mer vanlig frukost, alltså inte så franskt...

Tänkte köra på samma stil som några andra "Ett år i Frankrike"-svenskar, nämligen veckans high and lows:

-High: J'ai entendu que le theâtre va reprendre!! Trots att rektorn fortfarande säger nej, så har teaterledaren bestämt sig för att strunta i det och fortsätta.
-Low: Känner mig fortfarande nulle när jag skriver prov.
-High: Mindre än en månad tills jag befinner mig i Lund igen.
...alltså jag kommer faktiskt inte på så mycket lows för denna veckan, så jag fortsätter med lite fler highs:
-High: Franskan börjar lossna
-High: Jag har verkligen börjat vänja mig vid frankrike-livet.
-High: Fick ett stort paket med svenskt godis på posten med marabou, hallonpluttar(ni vet de där röda med socker utanpå) och Ahlgrens bilar. Vilken härlig fredag det blev helt plötsligt!

Vad är era highs and lows för veckan?



november... november?!

Ja, är det verkligen november när det är 20 grader sol, kan man ju frâga sig. Men jo, det är det här i alla fall. :)

Igâr var jag och lirade fiol hos en folkmusiklärare. Det gör verkligen mig sâ himla glad!

Kan berätta lite om min dag idag:
Vaknade 6.50 av att la sonnerie brakade pâ
Steg upp och ât frukost kl. 7.25. Nâgot som är bra med tisdagar är att vi alltid fâr croissant till frukost.
Kl. 8 gick la sonnerie igâng igen och ringde in för dagens första lektion: Kemi, dâ vi laborerade med syror och baser. Kl. 10 var det la récreation = tiorasten. Därefter fortsatte vi med S.V.T, dvs biologi. Därefter gick jag till le self och ât lunch med tre snubbar i klassen. Vi snackade om medelhavet jättelänge. haha! Nu har jag hâltimme och sitter i C.D.I (=skolans bibliotek)
Kl. 13.30 ska jag ha S.V.T IGEN! Därefter historia med säkert frankrikes mest bestämda historielärare. (det är henne jag har ifrâgasatt när hon sagt olika saker, men ack, inte gick ju det nâgot vidare)
SKOLDAGEN SLUT kl. 16.30 :) 

Hur är er dag?

16 november 2009

Nu är jag i skolan. Trodde inte det skulle kännas sâ gött som det faktiskt gör. haha! Nej, men ni ska veta vilken hemlängtan jag hade förra veckan. Har nu accepterat att det faktiskt inte är lätt att komma ny till en helt ny skola, helt nya ämnen som arbetas igeom pâ ett HELT ANNAT SÄTT, ett nytt land och att dyka in i ett oerhört krângligt sprâk.

Har frâgat mig själv senaste tiden om jag verkligen gör framsteg i sprâket. Ibland känns det verkligen inte som det. Men plötsligt, när jag i fredags sâg "2012" pâ bio med fransk dubbning, förstod jag ALLT. Sâ nâgot har väl hänt.

Jag räcker inte upp handen sâ ofta, men ni ska veta att när jag väl gör det, sâ blir det helt knäpptyst i klassrummet. haha. jag blir lika förvânad varje gâng.

Sen har jag självklart hört att Lundakören vann Körslaget. wow va kul!





en superduper härlig helgdag

Har haft en jättehärlig helgdag. Började med en klassisk springtur upp till "Grisplatsen" som mamma så vackert döpt stället till(uppe på ett berg, där det finns grisar). Sedan hängde jag med för att hämta en holländsk gris på en annan ekologisk gård. När vi var tillbaka var jag och matade grisarna, så det blev återigen en tur upp till "Grisplatsen". Därefter en feteskön eftermiddag i huset med värdsyskonen och en annan tjej från internatet, och dessutom lite intressant filosofiplugg till en essä. Tackarr Calle för alla filosofiska idéer :)

Franska bandet Cocoon är väldigt poppis härnere. Här är en länk till en låt av dem: (jag har inte förstått än hur man lägger upp youtube-videor på bloggen, vet någon??)

http://www.youtube.com/watch?v=gSX9oSrHDCw


20 år sedan Berlinmuren föll

Igår var det exakt 20 år sedan Berlinmuren föll. Idag för 20 år sedan var alltså en historisk dag - östeuropa hade "öppnats" efter 27 års delning av Europa. Brorsan Mattias berättade att man bl.a. firade igår med att sälja tågbiljetter till varsomhelst i Tyskland för bara 20 euro...! Shit man borde vara i den fantastiska staden Berlin nu. Det är säkert mycket som händer i och med uppmärksamningen av Berlinmurens fall.

Jaja, över från detta till lite goa citat.hehe

Citat som Rebecka skickade till mig: "Livet är det som händer, medan du gör upp andra planer"
Ett annat som jag hittade: "Livet är det enda spel där syftet med spelet är att lära sig reglerna"

Jag som hade äntligen funnit en lösning att försöka övertala la principale om att jag visst ska kunna gå på klättring på tisdagkvällarm fick igår reda på att det klättríngen är flyttad från tisdagar till måndagar. Merde! Mycket verkar bli otur för mig här. Som med teatern, en av de få ljuspunkterna under skolveckan: rektorn förbjöd det, eftersom vi hade repititionerna utanför skolans murar. Men ack! vi teaterelever håller på att göra upp en plan, så att vi kan kämpa att få tillbaka våra fantastiska teaterrepitioner och åka på teaterfestival i vår.

Nu är jag hos värdfamiljen. Jag och värdsystrarna har O.C-beroende (ni vet dendär amerikanska serien), men vi har ett stort problem just nu: vi har sett slut på alla avsnitt som finns här i huset! Så vi måste få tag i nästa DVD-boxImorgon helgdag, som sagt. Ska nog faktiskt göra som många franskar gör den 11e november: gå till monumentet (som finns i varje by) för att "minnas" alla soldater under första världskriget.

KRAM till er alla

ps.tack rebecka för peppningen i det senaste inlägget! det behöver jag ibland haha. Och alla andra, skriv gärna, annars vet jag ju inte att ni finns därute i internetrymden!


Att vara elev i Frankrike innebär...

...ingen frihet. Man blir behandlad som ett barn ibland!

...att inte ha nâgot att säga till om som elev (hallâ, var är elevrâden?!)

...att vara fast innanför skolans murar mellan kl. 7.45 och 17.30. Men tacka vet jag onsdagar, dâ vi slutar kl 12! :D

...att inte veta förnamnet pâ en endaste lärare

...att det ses som nâgot mycket oförskämt att inte ni:a de vuxna pâ skolan. (men en person fâr jag dua: den sjyssta, softa surveillanten!)

...att utbyteselever som kommer till skolan antas helt klara sig själva trots kampen om att klara av att snacka ett nästan omöjligt sprâk. Känns verkligen som att sprâket sätter murar. fan.

...att inte plugga direkt efter gymnasiet ses som "mal vu". Kan ni fatta det, att inte kunna ta ett sabbatsâr dâ man volontärarbetar, gör ett au-pair âr, jobbar i andra länder för att lära sig sprâk, säsongar etc utan att det kommer ses som "mal vu" till framtida intagningar till universitet eller jobbanställningar?! Jag har inte träffat nâgon som ska göra nâgot annat än att trâkplugga efter baccen. vilket liv!!!!!!!

...att matten är totalt omöjlig (men som tur är har jag fâtt en skitbra mattelärare även här i Frankrike, som gör att det iaf blir LITE roligare)

Okej, sorry, nu lät det mycket negativt. Men ärligt talat, ni ska vara glada därhemma över vilken frihet ni har. Säger läraren nâgot som du inte är överens om, sâ kan du ifrâgasätta det, och fâ igâng en debatt. Men gör inte detta om du nâgon gâng kommer till en fransk skola. Frâga mig, jag har försökt.

Nâgot som är positivt är i alla fall att det finns en helgdag den 11 november, dâ man firar första världskrigets slut. Och om ni hänger med i datumen, sâ förstâr ni att det är imorgon och jag är alltsâ ledig!! Dâ blir det softa hos den bästaste av de bästas värdfamilj. :D






revenue à l'école! :D

Nu är det så himla soft alltså. Istället för att sitta på internatet med surveillanter som hela tiden lutar sig över axeln och påpekar vad man får, óch inte får göra, sitter jag nu istället hemma hos värdfamiljen. Kände helt enkelt för det, så no problems, bara en liten lapp med underskrift så blev det OK.

Har nu köpt tåg- och flygbiljett hem. Kommer hem onsdagen den 16e december sent på kvällen. Har dessutom bestämt mig för att INTE ge mig in på att göra baccen, så jag gick och sa det till la principale. Kanske ska jag istället göra D.E.L.F, ett språkprov som då kommer att visa att jag kan franska.

Ska sätta mig och göra en läxa. Ska skriva om "piratage des cartes bancaires", ett tämligen smalt ämne...


ett skepp kommer lastat med...fullkornsmüsli!

När jag gick in på mitt rum igår, så upptäckte jag att det hade anlänt ett stort postpaket från Rebecka som låg på skrivbordet. I den låg några härliga, minnesvärda foton och FULLKORNSMÜSLI! tack så jättemycket, imorse hade jag verkligen en magisk frukost ;)


Katten Twickie fick också en hedrande plats på detta foto!


Paris, je t'aime

Har haft en helt fantastisk Parisvecka! Det finns så mycket att skriva...var ska jag börja?

Jag tog tåget den 25 oktober kl 13 för att vara exakt. Det var riktigt skönt att åka iväg lite, faktiskt. På kvällen träffade jag Frida, Jessica och Sofia. Det var längesedan jag kände en sådan glädje, för det var så kul å bara snacka och lattja runt i Paris.
La Tour Eiffel! (jag och Frida)Frida på väg ner från Eiffeltornet

Soffi, Jesse och FridzStaty inne på fantastiska Louvren, där vi gick runt i fyra timmar och bara gapades över alla häftiga saker. Lägg märke till konstnärsstudenten i hörnet som sitter och skissar av en annan grekisk staty.

Jessica utanför Louvren  Paris och Sofia by night. Lyckades få med månen. YES!

Tacktext till vandrarhemmet Le Village ;)

På tordagen lämnade de Paris och jag sov över hos min mammas kollegas dotter Emma, som pluggar och jobbar i Paris. Det var riktigt nice.

Dagen efter det hade jag nästan en hel dag att gå runt själv i Paris, så jag passade på att gå på Musée d'Orsay, där jag äntligen fick se kända målningar av min favvokonstnär Van Gogh. På eftermiddagen drog jag till vandrarhemmet MIJE där jag skulle träffa alla andra svenskar som också är ett år i Frankrike. Det var lite nervöst före, men det släppte skitfort för alla var så sköna och härliga! Jag vet inte hur många timmar vi bara satt och snackade under den helgen, men mycket var det i alla fall. Det var så mycket som jag lyckades sätta fingret på om min tid i Frankrike, genom att snacka med alla andra.

Josefin och RenataHenrik, med Johanna och Eiffeltornet i bakgrunden!

Ett svenskt café?! Jo det är sant! Vi svenskar blev skitglada över det, så vi satte oss genast därinne för att käka härliga köttbullsmackor, sillmackor, kanelbullar och morotskakor!

Spela kort med inomhuspicknick :D Här är Johanna, Henrik och Klara

Jag åkte hem igår eftermiddag, så nu är jag hos värdfamiljen igen. Skolan börjar på torsdag och jag måste sätta mig och plugga.



RSS 2.0